Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Amanda Peet
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Występuje jako: Amanda Peet

Płeć: kobieta
Data urodzenia: 1972-01-11
Wiek: 48 lat
Urodzeni w styczniu
Znak zodiaku: Koziorożec
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Wzrost: 173
Małżeństwa :
David Benioff (Od 30 września 2006) (1 dziecko)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Amanda Peet grała w filmach

Biografia Amanda Peet

Amanda Peet urodziła i wychowała się w Nowym Jorku. Jej ojciec Charles jest prawnikiem, a matka Penny pracuje społecznie. "Zadebiutowała" na scenie w wieku trzech lat, kiedy to wskoczyła na scenę podczas wystawiania sztuki. Od ósmego roku życia brała lekcje aktorstwa, ale traktowała to bardziej jak hobby niż przyszły zawód. Studiowała historię na Uniwersytecie Columbia (dyplom z historii otrzymała w 1994 roku), gdzie jeden z profesorów przekonał ją, aby wzięła udział w przesłuchaniu u nauczycielki aktorstwa Uty Hagen. Przesłuchanie wypadło pomyślnie i przez kolejne cztery lata Amanda brała lekcję aktorstwa u słynnej nauczycielki. W tym czasie wzięła udział we wznowieniu sztuki "Awake and Sting" w teatrze off-roadwayowskim. W czasie studiów utrzymywała się pracując jako kelnerka oraz występując w reklamie cukierków Skittles. Wytrwałość i ciężka praca opłaciła się. W 1995 roku została obsadzona gościnnie w popularnym serialu "Law & Order". W tym samym roku zadebiutowała na dużym ekranie w filmie "Zwierzęcy pokój". Później występowała w bardziej udanych produkcjach np."Kroniki Sienfelda" czy "Law and Order", ale także grała w gorszych filmach takich jak "The Single Guy", "Central Park West" czy "Partners". Miała okazję współpracować z wieloma gwiazdami kina: z Jennifer Aniston ("She's the One"), Georgem Clooneyem ("One Fine Day") czy z Sarah Michelle Gellar ("Simply Irresistable"). Przełomem w jej karierze okazała się rola higienistki gabinetu dentystycznego, która marzy aby zostać płatnym mordercą, w filmie "Jak ugruźć 10 milionów". W filmie tym partnerowała Bruce'owi Willisowi i Matthew Perry'emu. Sukces filmu sprawił, że aktorce zaczęto powierzać większe role w dużych produkcjach. Zagrała m.in. z z Samuelem L. Jacksonem i Benem Affleckiem w "Zmianie pasa" (2002) oraz wystąpiła obok Ashley Judd i Morgana Freemana w "Bez przedawnienia".

Amanda Peet - filmografia aktorska

Podróże Guliwera 3D / Gulliver's Travels (2010) jako Darcy Silverman
Daj, proszę / Please Give (2010) jako Mary
2012 / 2012 (2009) jako Kate Curtis
Z archiwum X: Chcę wierzyć / X-Files: I Want to Believe, The (2008) jako Dakota Whitney
$5 a Day / $5 a Day (2008) jako Maggie
What Doesn't Kill You / What Doesn't Kill You (2008) jako Stacy Reilly
Chłopiec z Marsa / Martian Child (2007) jako Harlee
Ex, The / Ex, The (2007) jako Sofia Kowalski
Terra 3D / Battle for Terra (2007) jako Maria Montez (głos)
Miłość bez końca / Griffin and Phoenix (2006) jako Phoenix
Stara miłość nie rdzewieje / Fast Track (2006) jako Sofia Kowalski
Syriana / Syriana (2005) jako Julie Woodman
Zupełnie jak miłość / Lot Like Love, A (2005) jako Emily Friehl
Melinda i Melinda / Melinda and Melinda (2004) jako Susan
Jak ugryźć 10 milionów 2 / Whole Ten Yards (2004) jako Jill
Jak ugryźć 10 milionów 2 / Whole Ten Yards, The (2004) jako Jill St. Claire
Tożsamość / Identity (2003) jako Paris
Whatever We Do / Whatever We Do (2003) jako Patty
Lepiej późno niż później / Something's Gotta Give (2003) jako Marin
Bez przedawnienia / High Crimes (2002) jako Jackie Grimaldi
Ucieczka od życia / Igby Goes Down (2002) jako Rachel
Zmiana pasa / Changing Lanes (2002) jako Cynthia Delano Banek
Twarda laska / Saving Silverman (2001) jako Judith 'Judy' Fessbeggler Ph.D.
Obława / Takedown (2000) jako Karen
Wspólnicy / Partners (2000) jako Beth Harmon
Nina albo Nina / Two Ninas (2000) jako Nina Harris
Jak ugryźć 10 milionów / Whole Nine Yards, The (2000) jako Jill St. Claire
Wspaniała Susann / Isn't She Great (2000) jako Debbie
Uziemieni / Whipped (2000) jako Mia
Body Shots / Body Shots (1999) jako Jane Bannister
Nieodparty urok / Simply Irresistible (1999) jako Chris
Skok / Jump (1999) jako Lisa
Gra w serca / Playing by Heart (1998) jako Amber
Powrót do Bostonu / Southie (1998) jako Marianne Silva
1999 / 1999 (1998) jako Nicole
Gra w życie / Origin of the Species (1998) jako Julia
Touch Me / Touch Me (1997) jako Bridgette
Szczęśliwy dzień / One Fine Day (1996) jako Celia
Ta jedyna / She's the One (1996) jako Molly
Zwierzęcy pokój / Animal Room (1995) jako Debbie

Zdjęcia gwiazd

Amanda Peet, fot. CinePix Amanda Peet, fot. Warner Amanda Peet, fot. UIP Amanda Peet, fot. Forum Film Amanda Peet Amanda Peet, fot. CinePix Amanda Peet fot. Forum Film Amanda Peet
Zobacz więcej...
Plotki Amanda Peet

Amanda Peet kocha fachowca
Amanda Peet mamą po raz drugi
Amanda Peet zazdrości Jennifer Aniston
Amanda Peet kapryśna w ciąży

Newsy Amanda Peet

Amanda Peet wydaje książki Guliwera
Evan Rachel Wood i Luke Wilson uciekają z Ziemi
Koniec świata Amandy Peet
Amanda Peet i Oliver Platt o rodzinie, śmierci i nieruchomościach
Callum Keith Rennie i Adam Godley w archiwum X
Trio dołącza do Muldera i Scully
Mark Ruffalo, Ethan Hawke i Amanda Peet u debiutanta
Hilary Duff, Steve Coogan i katastrofa Challengera
Plejada gwiazd w międzyplanetarnym konflikcie

Ciekawostki Amanda Peet

-W 2000 roku magazyn People umieścił ją na liście 50 najpiękniejszych ludzi świata.
-Uczęszczała do prywatnej szkoły dla dziewcząt w Londynie.
-22 lipca 2005 roku zaręczyła się z Davidem Benioffem.
-Ma starszą siostrę.
-Nauczyła się prowadzić samochód dopiero po przyjeździe do Los Angeles w 2000 roku.
-20 lutego 2007 roku urodziła córkę - Frances Pen.