Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Jodie Foster
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Alicia Christian Foster
Występuje jako: Jodie Foster

Płeć: kobieta
Data urodzenia: 1962-11-19
Wiek: 57 lat
Urodzeni w listopadzie
Znak zodiaku: Skorpion
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Wzrost: 161

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Jodie Foster grała w filmach

Biografia Jodie Foster

Jest najmłodszym z czwórki dzieci Evelyn i Luciusa III Fosterów. Zanim się urodziła jej ojciec opuścił rodzinę. Wychowywana była jedynie przez matkę, która szukając dodatkowych źródeł dochodu wpadła na pomysł, aby córka zgrała w reklamówce. Jodie miała wtedy zaledwie dwa lata. Przez kolejne cztery lata wstępowała w różnego rodzaju reklamach telewizyjnych, aż w 1968 roku zadebiutowała jako aktorka w serialu telewizyjnym "Mayberry R.F.D.". W 1972 pojawiła się po raz pierwszy na dużym ekranie w disneyowskim filmie "Napoleon i Samanta". Prawdziwy sukces osiągnęła w 1975 roku. Zagrała ona rolę nastoletniej prostytutki Iris u boku znanego już Roberta De Niro w głośnym "Taksówkarzu" Martina Scorsese. Trzynastoletnia Foster spisała się znakomicie, a rola ta przyniosła jej pierwszą nominację do Oscara i otworzyła drzwi do dalszej kariery. Popularność, którą zdobyła dzięki "Taksówkarzowi" miała jednak drugie oblicze. W 1981 roku John Hinckley Jr., chorobliwy fanatyk filmu dokonał zamachu na prezydenta Stanów Zjednoczonych Ronalda Reagana, jak później wyznał, aby zrobić wrażenie na Jodie. Sfrustrowana aktorka przestała udzielać wywiadów, nie odpowiadała na listy od fanów, a nawet zaprzestała rozdawania autografów. Na szczęście ta cała sytuacja nie miała żadnego wpływu na jej karierę. Po tym jak w 1985 roku ukończyła z literaturę angielską na uniwersytecie w Yale (później otrzymała również honorowy doktorat tej uczelni) aktorka pojawiła się w kilku "mniejszych" produkcjach, aby podładować swoje baterie, i w 1988 roku powróciła w świetnym stylu w "Oskarżonych". W filmie tym zagrała rolę Sary Tobias - ofiary zbiorowego gwałtu. Rola ta przyniosła jej pierwszego Oscara. Trzy lata później odebrała kolejną statuetkę za głośny thriller "Milczenie owiec" w reżyserii Jonathana Demme. Foster zagrała tam rolę agentki FBI, która współpracuje z seryjnym mordercą, Hannibalem Lecterem (Anthony Hopkins), po to aby ująć innego mordercę Bufallo Billa.
Wszystkie te sukcesy nie w pełni satysfakcjonowały Foster. W 1991 roku stanęła po drugiej stronie kamery i wyreżyserowała dramat "Tate - mały geniusz". W filmie tym również wystąpiła w roli matki niezwykle utalentowanego chłopca. Film powstał na podstawie jej własnego scenariusza i zawiera wiele wątków autobiograficznych.
Ostatnie lata grywała na przemian raz w filmach ambitnych, aby później występować w filmach typowo komercyjnych takich jak "Maverick" (1994). W 1994 roku zadebiutowała jako producentka filmu "Nell", w którym zagrała tytułową rolę. Stworzona przez nią kreacja została wysoko oceniona przez krytyków, którzy po raz kolejny nominowali ją do Oscara. Rok później ponownie stanęła po drugiej stronie kamery w filmie "Wakacje w domu", w którym główną rolę zagrała Holly Hunter. Film nie okazał się wielkim sukcesem komercyjnym, ale zdobył pochlebne opinie krytyki. W 1997 roku zagrała jeszcze w znakomitym filmie Roberta Zemeckisa "Kontakt", a później na jakiś czas przestała występować i zajęła się wychowywaniem syna Charlesa (ur. w 1998). Wciąż stroniąca od dziennikarzy po wydarzeniach z 1981 roku, nie ujawniła kto jest ojcem dziecka, wywołując tym samym masę spekulacji. Do filmu powróciła w 1999 roku, kiedy to wystąpiła w "Annie i królu". W 2002 roku widzowie mogli ją zobaczyć w thrillerze "Azyl", który mimo iż okazał się sukcesem komercyjnym, to jednak od krytyków otrzymywał mieszane recenzje.


Jodie Foster - filmografia aktorska

Beaver, The / Beaver, The (2011) jako Meredith Black
Mama w opałach / Motherhood (2009) jako ona sama
Wyspa Nim / Nim's Island (2008) jako Alexandra Rover
Odważna / Brave One, The (2007) jako Erica
Boffo! / Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters (2006) jako ona sama
Plan doskonały / Inside Man (2006) jako Madeleine White
Plan lotu / Flightplan (2005) jako Kyle Pratt
Bardzo długie zaręczyny / long dimanche de fiançailles, Ul (2004) jako Elodie Gordes
Bardzo długie zaręczyny / Long dimanche de fiançailles, Un (2004) jako Elodie Gordes
Ministranci / Dangerous Lives of Altar Boys, The (2002) jako Siostra Assumpta
Azyl / Panic Room (2002) jako Meg Altman
Anna i Król / Anna and the King (1999) jako Anna Leonowens
Making 'Taxi Driver' / Making 'Taxi Driver' (1999) jako ona sama
AFI's 100 Years... 100 Movies: The Antiheroes / AFI's 100 Years... 100 Movies: The Antiheroes (1998) jako Obsługa ona sama
Kontakt / Contact (1997) jako Ellie Arroway
Nell / Nell (1994) jako Nell
Maverick / Maverick (1994) jako Annabelle Bransford
Wszystko o Bette / All About Bette (1994) jako ona sama
Sommersby / Sommersby (1993) jako Laurel Sommersby
It Was a Wonderful Life / It Was a Wonderful Life (1993) jako narrator
Milczenie owiec / Silence of the Lambs, The (1991) jako Clarice Starling
Tate-mały geniusz / Little Man Tate (1991) jako Dede Tate
Zlecenie / Catchfire (1990) jako Anne Benton
Oskarżeni / Accused, The (1988) jako Sarah Tobias
Stealing Home / Stealing Home (1988) jako Katie Chandler
Sjesta / Siesta (1987) jako Nancy
Szok / Mesmerized (1986) jako Victoria
Cudza krew / Sang des autres, Le (1984) jako Helene
Hotel New Hampshire / Hotel New Hampshire, The (1984) jako Frannie
O'Hara's Wife / O'Hara's Wife (1982) jako Barbara O'Hara
Lisice / Foxes (1980) jako Jeanie
Karnawał / Carny (1980) jako Donna
Domek na plaży / Casotto (1977) jako Teresina
Moi, fleur bleue / Moi, fleur bleue (1977) jako Rosebud
Candleshoe / Candleshoe (1977) jako Casey Brown
Echa pewnego lata / Echoes of a Summer (1976) jako Deirdre Striden
Bugsy Malone / Bugsy Malone (1976) jako Tallulah
Mała dziewczynka, która mieszka na końcu drogi / Little Girl Who Lives Down the Lane, The (1976) jako Rynn
Taksówkarz / Taxi Driver (1976) jako Iris
Alicja już tu nie mieszka / Alice Doesn't Live Here Anymore (1974) jako Audrey
Tom Sawyer / Tom Sawyer (1973) jako Becky Thatcher
Jeden mały Indianin / One Little Indian (1973) jako Martha McIver
Kansas City Bomber / Kansas City Bomber (1972) jako Rita
Napoleon i Samanta / Napoleon and Samantha (1972) jako Samantha
Menace on the Mountain / Menace on the Mountain (1970) jako Suellen McIver

Jodie Foster - jako reżyser

Flora Plum / Flora Plum (2013)
Beaver, The / Beaver, The (2011)
In the Kingdom of Big Sugar / In the Kingdom of Big Sugar (2011)
Wakacje w domu / Home for the Holidays (1995)
Tate-mały geniusz / Little Man Tate (1991)

Jodie Foster - jako producent

Odważna / Brave One, The (2007)
Wakacje w domu / Home for the Holidays (1995) jako producent
Nell / Nell (1994) jako producent
Szok / Mesmerized (1986) jako producent

Zdjęcia gwiazd

Jodie Foster, fot. Forum Film Jodie Foster, fot. Warner Jodie Foster Jodie Foster Jodie Foster fot. Forum Film Jodie Foster Jodie Foster fot. Forum Film Jodie Foster fot. Forum Film Jodie Foster fot. Warner Bros. Poland Jodie Foster Jodie Foster fot. Warner Bros. Poland Jodie Foster fot. Warner Bros. Poland Jodie Foster fot. Warner Bros. Poland Jodie Foster fot. Forum Film Jodie Foster, fot. Forum Film Jodie Foster, fot. Warner Jodie Foster Jodie Foster fot. Warner Bros. Poland Jodie Foster fot. Warner Bros. Poland Jodie Foster
Zobacz więcej...
Nagrody Jodie Foster

Nagroda: Oscar za film Nell, rok 1995 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Oscar za film Milczenie owiec (The Silence of the Lambs), rok 1992 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Oscar za film Oskarżeni (The Accused), rok 1989 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Oscar za film Taksówkarz (Taxi Driver), rok 1977 w kategorii: Najlepsza aktorka drugoplanowa
Nagroda: Złoty Glob za film Kontakt (Contact), rok 1998 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Nell, rok 1995 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Milczenie owiec (The Silence of the Lambs), rok 1992 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Oskarżeni (The Accused), rok 1989 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Zwariowany piątek (Freaky Friday), rok 1977 w kategorii: Najlepsza aktorka - Musical/Komedia
Nagroda: Złoty Glob za film Odważna (The Brave One), rok 2008 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat

Zarobki Jodie Foster

The Brave One 2007, zarobki: $15,000,000
Plan lotu (Flightplan) 2005, zarobki: $13,000,000
Azyl (Panic Room) 2002, zarobki: $12,000,000
Anna i Król (Anna and the King) 1999, zarobki: $15,000,000
Kontakt (Contact) 1997, zarobki: $9,000,000
Maverick 1994, zarobki: $5,000,000

Plotki Jodie Foster

"The Beaver" z Melem Gibsonem znów się spóźnia
Jodie Foster i Kate Winslet u Romana Polańskiego
Jodie Foster mentorką Miley Cyrus
Trzecie dziecko dla Jodie Foster
Jodie Foster wychowa reżyserów
Jodie Foster gitarzystką Kiss
Domowy dyktator Jodie Foster
Kogo kocha Jodie Foster?
Reese Witherspoon najlepiej zarabia
Jodie Foster traci słuch
Doskonałe filmy Jodie Foster
Jodie Foster matką reżyserów
Jodie Foster płakała nad butami
Dina Lohan polemizuje z Jodie Foster
Jodie Foster przeciwna broni palnej
Jodie Foster martwi się o nastoletnie gwiazdy
Jodie Foster woli wielki nos od braku pewności siebie

Newsy Jodie Foster

Mel Gibson i Jodie Foster chcą powrotu "Mavericka"
Anton Yelchin i kryzys Mela Gibsona
Mel Gibson i Jodie Foster gadają z pacynką-bobrem
Aktorzy bojkotują Złote Globy
Nominacje do Złotych Globów ogłoszone
Abigail Breslin z Jodie Foster

Ciekawostki Jodie Foster

-W 1995 roku magazyn Empire umieścił jej nazwisko na 45 miejscu listy 100 najseksowniejszych gwiazd w historii kina.
-Mówi płynnie po francusku. We wszystkich francuskich filmach, w których występowała używała własnego głosu.
-20 lipca 1998 roku urodziła syna Charlesa.
-Musiała zrezygnować ze zdjęć do filmu "Podwójne zagrożenie" ponieważ zaszła w ciążę.
-W październiku 1997 roku magazyn Empire umieścił ją na 18 miejscu listy 100 największych gwiazd kina wszechczasów.
-W 1997 roku otrzymała honorowy doktorat uniwersytetu w Yale.
-Jest właścicielką i przewodniczącą firmy produkującej filmy EGG PICTURES, która została założona w 1990 roku w Los Angeles.
-Umiała czytać zanim ukończyła 3 lata.
-Ma dwa kabriolety.
-Lubi kickboxing, jogę, karate, aerobik i podnoszenie ciężarów. Zbiera fantazyjne naczynia kuchenne i czarno białe fotografie.
-Jej ulubioną książką jest "Franny and Zooey" autorstwa J.D. Salinger.
-Rolę Clarice Starling w "Milczeniu owiec" otrzymała po tym, jak zrezygnowała z niej Michelle Pfeiffer.
-W 2002 roku magazyn People umieścił ja na liście 50 najpiękniejszych ludzi na świecie.
-Pod koniec 2001 roku zamknęła firmę Egg Pictures, aby mogła spędzać więcej czasu z synem.
-W filmie "Azyl" w ostatniej chwili zastąpiła Nicole Kidman, która odniosła kontuzję.
-Jej wymiary to: 86B-61-85.
-Jest właścicielką i zarządza firmą producencką "EGG PICTURES" w Los Angeles. Firma została założona w 1990 roku.
-Była na poważnie związana z Cydneyem Bernardem odkąd się poznali na planie filmu Sommersby w 1993 roku.
-Jej dublerką w większości filmach jest Jill Stokesberry.